.

Bejegyzéseim gyarapodásával a főoldal sajnos előbb vagy utóbb átláthatatlanul hosszú lesz. A jobb oldali menüsor "Blogarchívum" linkjeit használva viszont lehetőség nyílik egyetlen, egy tetszőlegesen kiválasztott bejegyzés elolvasására is.

2010. szeptember 21., kedd

Riga - Parkok és a belváros

Riga óvárosát kelet és észak felől parkok egész láncolata öleli körül, melyek jó időben telis-tele vannak zsivajgó gyerekekkel, fűben heverésző egyetemistákkal, andalgó párocskákkal, ultizó/sakkozó nyugdíjasokkal, meg persze bámészkodó turistákkal. A Bastejkalns nevű parkon a Daugava folyó egy mesterséges csatornája folyik keresztül: ezen hajókázni, vízibiciklizni, sőt horgászni is lehet. A többi parkban szobrok, szökőkutak, játszóterek, kávézók kaptak helyet, az Esplānade parkban pedig egy komplett mini-vidámpark üzemel. A parkokat nevezetes épületek szegélyezik, pl. a Nemzeti Színház, az Operaház, a Művészeti Akadémia, ill. itt emelkedik Lettország egyik jelképe, az őrök által vigyázott Szabadság Emlékmű is. A belvárosi utcák és parkok megdöbbentően tiszták (még eldobott cigarettacsikket is alig-alig látni), és az épületek homlokzatán sem találni semmi kivetnivalót. Mi magyarok mindig Ausztriára és Németországra mutogatunk, hogy mit hogyan kéne csinálni, aztán persze megnyugszik a lelkiismeretünk, amikor eszünkbe jut: ők mennyiből és mi mennyiből... Azonban szembe kell nézni azzal a fura és alighanem kényelmetlen ténnyel, hogy tisztaság és igényesség szempontjából nemcsak Nyugat-Európától, hanem a két évtizede még Szovjetuniónak nevezett (és valljuk be: egy picit lenézett) Észt- és Lettországtól is messze le vagyunk maradva.


Basejkalns Park








Vērmanes és Esplanāde Park


Nemzeti Színház


Szabadság-emlékmű (a 3 csillag Lettország 3 régióját szimbolizálja) és a Laima-óra (a legpatinásabb rigai csokigyár réges-régi órája).


A Művészeti Akadémia és az egyetem főépülete


Az ortodox Katedrális és környéke


Belvárosi utcarészlet


Kedvenc kis faházaim - mindenhol ott vannak. Belvárosi hangulat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése