.

Bejegyzéseim gyarapodásával a főoldal sajnos előbb vagy utóbb átláthatatlanul hosszú lesz. A jobb oldali menüsor "Blogarchívum" linkjeit használva viszont lehetőség nyílik egyetlen, egy tetszőlegesen kiválasztott bejegyzés elolvasására is.

2010. szeptember 4., szombat

Kur-félsziget, Szvetlogorszk

Bejárt útvonalam a Kalinyingrádi Területen
A Kur-földnyelv


KUR-FÉLSZIGET (Kurföldi-túrzás, Kurónia-földnyelv)
Túlzás nélkül állíthatom, hogy a leggyönyörűbb természeti képződmény, amit életemben láttam!
A kialakulásáról röviden. A turzások sekély tengerpartokon képződnek: ott, ahol a partra kifutó hullámok elveszítik hordalékszállító mozgási energiájukat és a törmelékanyagot a fenéken felhalmozzák. Minden, a turzásra futó hullám újabb anyagszemcséket rak le, mielőtt a víz visszafolyna a tengerbe. Ez a hordalék idővel meghaladja a tenger szintjét. A puszta homokot a szél ezután dűnékbe rendezi, így a turzás tovább és tovább magasodik. 
A Kur-félsziget 98 km hosszú, 0,5-2 km széles földnyelv, amely Zelenogradsznál kezdődik és északon Klaipédánál ér véget. Jelenleg Litvánia és Oroszország osztozik rajta kb. fele-fele arányban; nyugaton a Balti-tenger, keleten a Kur-öböl mossa partjait. Felszínének több, mint 70%-át sűrű fenyvesek és kb. 25%-át homokdűnék alkotják. Jelenleg az orosz oldalon három, litván oldalon hét falu létezik. Azért fontos kihangsúlyozni a "jelenleg" szót, mert a futóhomok a múltban már több falut is maga alá temetett. Az elmúlt évszázadok folyamatos fakitermelése miatt azonban veszélybe került a turzás léte: drasztikus beavatkozásra (erdőtelepítésekre, védőhálókra stb.) volt szükség, hogy megkössék a "balti Szaharát". Nemzeti parknak nyilvánították, sőt 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségek listájára is! A pusztulást sikerült lelassítani, ám megakadályozni nem: évente kb. 1 métert araszol a homok a víz felé, így szépen lassan eltűnik majd a Balti-tengerben.
A Kur-félszigeten egy szervezett körút keretében jártam. Megnéztük a nemzeti park múzeumát, egy madárgyűrűző állomást, a híres "Táncoló erdőt" (fura törzsű fák) és sok helyen megálltunk fényképezni.


A Balti-tenger partján
Madárfogó háló




"Táncoló erdő"
Róka




Fenyvesek
Dűnék (1)




Dűnék (2) - itt látható, milyen vékony
a félsziget. Jobb oldalon a Kur-öböl,
bal oldalon a Balti-tenger vize csillog.
Dűnék (3)


Tengerpart
Tengerpart





SZVETLOGORSZK (Rauschen)
A Kalinyingrádi Terület legnagyobb tengerparti üdülővárosa. Állandó lakosainak száma kb. 10 000 fő, de nyáron ez a sokszorosára is duzzadhat. Strandja egy 50-60 méter magas meredek part tövében található, ahová liften és libegőn is le lehet jutni a belvárosból. Szvetlogorszk városát nemcsak a háború, hanem valami különös okból kifolyólag a szovjet vezetők is megkímélték, így nagyon sok 19. század végi- 20. század eleji német üdülővilla maradt épen - egészen bájos hangulatot kölcsönözve a településnek, ami híres továbbá melegfürdőházairól is. 
A partot, ahol Szvetlogorszk található, egyébként Borostyánpartnak is nevezik, mivel itt található a világ legnagyobb borostyánkészlete (állítólag a Kalinyingrádi Terület és Litvánia rendelkezik a Föld teljes borotyánvagyonának 95%-ával). A nagyobb viharok után reggelente a helyi lakosok hálóval a kezükben ellepik a partot borostyánt kutatva a víz által kimosott hordalékban. Fáradozásaik nem hiábavalóak: országszerte úton-útfélen borostyánárusok kínálják portékáikat. Nem mellékesen pedig egy közeli faluban, Jantranijban működik a világ egyetlen borostáynkőbányája... Érkezésemkor sajnos elég nagy vihar és eső fogadott, így sajnos nem igazán volt lehetőségem bebarangolni Szvetlogorszkot.

Panoráma
Part

Vihar előtt
Vihar urán

Sirályok
Tilos!



Régi német villa
Egy fürdőház (spa)

Még egy kis Kalinyingrád. Érdekességek...

Már rögtön az elején feltűnt, hogy Kalinyingrádban nincsenek kövér emberek. Vicc nélkül mondom: egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a három nap során hány túlsúlyos embert láttam. Valahogy olyan egészségesnek és fürgének tűnt mindenki...

A lányok/nők nagyon csinosan, a legújabb nyugati divat szerint öltözködnek. A férfiak viszont kevésbé adnak a megjelenésre, és nemcsak a nőkhöz, hanem mondjuk a magyar átlaghoz viszonyítva is.

Angolul értő orosszal (a panzió egyik alkalmazottján kívül) egyáltalán nem találkoztam és németül is kb. százból egy, ha tudogat. Egész egyszerűen nincs szükségük rá...

Sok a rendőr, sok a katona és láttam pár matrózt is. Az egyenruhát arrafelé még igen nagy tisztelet övezi, ami látszik is a karhatalom emberein: peckesen járnak-kelnek és szemmel láthatóan igen büszkék hivatásukra.

Voltam focimeccsen is: a Baltika Kaliningrad – Avangard Kursk másodosztályú összecsapásba kukkantottam bele.
1. A színvonal elég alacsony volt, bár ezen mondjuk annyira nem lepődtem meg.
2. Ingyenes volt a belépés.
3. A kalinyingrádi "aréna" nem nagyobb, mint a kanizsai (max. 8000 fős lehet), ami azért furcsa egy majdnem félmilliós város esetében.
4. Megdöbbentően sok volt a rendőr; kis túlzással többen voltak, mint a szurkolók.
5. A szurkolói keménymag a "Königsberg Ultras" nevet viseli, ami eléggé megdöbbentett a legutóbbi bejegyzésemben kifejtett Kalinyingrád-Königsberg problémakör miatt.

Kalinyingrádban szinte az összes nálunk ismert nyugati üzletlánc megtalálható, és minden beszerezhető, a Panasonic LCD TV-ktől kezdve a Jeans Club farmernadrágokig.

Azt eddig is tudtam az oroszokról, hogy fonetikusan írják le a külföldi szavakat, de a Rájffájzen Bankon és az Ándzselina Dzsolin (persze cirill betűkkel) azért így is jót mulattam.

A boltokban Délhús- és Pick-szalámi kapható, sőt még OTP Bankot is láttam.

Lehet, hogy a magas szállítási költségek miatt, de tény: az árak megdöbbentően magasak. Kalinyingrád semmivel sem olcsóbb hely, mint mondjuk Pécs.

A Kalinyingrádi Terület többi települése sokkal rosszabb állapotban van, mint a "főváros". A vidéki városokban pl. csak a legforgalmasabb utak mentén van közvilágítás (vagy fordítva: azért van ott nagy forgalom, mert ott van csak lámpa?), a mellékutcákban többnyire koromsötétség honol. Szovjetszk városa pedig – a bolgár Haskovót beelőzve – nálam megszerezte a "legvisszataszítóbb város" titulust a képzeletbeli ranglistámon. A szovjetszki határátkelő ráadásul egészen különös módon van kialakítva. Én ilyet még nem láttam: a határállomás egy négy- és tízemeletes panelházak által körülvett téren kapott helyet, valahogy úgy, mintha Kanizsán a Rózsa 13 mögötti parkolóban, Pakson a Fenyves utcában vagy Pécsett a Mecsek Áruház-környéki lakóházak között lenne. Gondolom arrafelé elég alacsonyak az ingatlanárak...

És végezetül egy kép a régi Königsbergről. Az embernek ilyenkor azért összeszorul a szíve...

Fényképek

Königsbergi folyópart egykor
Nagyjából ugyanott ma...



Négy régi-új épület - szánalmas próbálkozás
a régi hangulat megidézésére
De így közelről azért jól néz ki




A nagy derbi előtt
Bevásárlóközpont Ándzselina Dzsolival



Pick
OTP


Rájffájzen Bank
Szovjetszki határállomás -
panelházak között

2010. szeptember 3., péntek

„K. városa” – Königsberg, Kalinyingrád és Kant skizofrén városa

















Történelem dióhéjban
Königsberg városát 1255. szeptember 1-jén alapította a Német Lovagrend, miután elfoglalta és lerombolta a már évszázadok óta itt élő balti poroszok twangastei várát. A 16. századtól a protestáns Porosz Hercegség része (1618-ig fővárosa) lett, és Riga, ill. Danzig mellett a legforgalmasabb kikötővé vált. Időközben egyébként maga a porosz nép kihalt és/vagy asszimilálódott a német többségbe, azonban a nevük érdekes módon fennmaradt: a területen élő németek ugyanis önmagukat porosznak, országukat pedig Poroszországnak nevezték. 1871-től Königsberg az egységes Német Birodalom részévé vált, és a két világháború között is Németországhoz tartozott. 300 000 fős lakosságát szinte kizárólag németek, ill. kisebb arányban zsidók alkották. A gazdag kereskedőváros virágzó kulturális élettel rendelkezett; itt élt többek közt I. Kant filozófus, E.T.A. Hoffmann a nagy mesemondó, J. G. Herder történész és K. A. Baer természettudós is.
1945-ben a szövetséges gépek szőnyegbombázásai és a szovjet erők ágyútüzei elpusztítottak a város épületeinek 95%-át, a lakosság pedig kénytelen volt elmenekülni – a füstölgő romok közt mindössze pár ezren maradtak életben. A háború után a Potsdami Konferencia végül a Szovjetuniónak ítélte e területet, így megkezdődhetett ennek az üres, rommá lőtt vidéknek az újbóli benépesítése – immár szovjet lakosokkal. A város tehát egyik pillanatról a másikra nevet, lakosságot, nyelvet, kultúrát, államot és társadalmi berendezkedést váltott. Nem egyedülálló jelenség a világtörténelemben, de ennyire radikális és brutális fordulattal sehol máshol nem találkozunk. Mint Atlantisz, elsüllyedt egy egész világ… Ezt követően maga a körzet négy évtizeden át egy kb. 200 000 fős szovjet hadkontingens gyakorlóterévé vált, ahová 1991-ig külföldi állampolgár be sem tehette a lábát.
A Szovjetunió felbomlása a balti államok függetlenedését hozta – Kalinyingrád és környéke azóta Lengyelország és Litvánia közé szorulva egy sajátos exklávét alkot. Napjainkban kb. egymilliós lakosságának (magában a városban kb. 430 000-en élnek) 92%-át oroszok, ukránok és fehéroroszok alkotják, a többiek főként a Kaukázusból vagy Közép-Ázsiából érkeztek. Nem könnyű ma az itteniek élete: bárhová utazzanak is, vízumot kell váltaniuk, ami – egy helyi embertől tudom – 35 EUR/állam/alkalom. Így például ha közúton vagy vasúton akarna egy 4 fős család mondjuk Magyarországra utazni, akkor meg kellene venniük a lengyel, a szlovák és a magyar vízumot is, ami kb. 117 000 forint költséget jelentene. Arról nem is beszélve, hogy minden áru (még az orosz is!) a plusz vízumköltség és a vámtarifák miatt sokkal drágábban jut el hozzájuk. Moszkva ragaszkodik ehhez a területhez (ma is fontos stratégiai pont), míg a kalinyingrádiak inkább lazítanának a pórázon.

Háromszoros tudathasadás
1. Európa vagy Oroszország? Oroszországhoz képest túlságosan európaiak, Európához képest túlságosan oroszok, és ők maguk sem tudják, merre tovább. Egy helyi idegenvezető hölgy erre a kérdésemre azt válaszolta: a kalinyingrádi fiatalok döntő többsége még soha életében nem járt Oroszországban. Nekik semmit nem mond a moszkvai Kreml vagy a pétervári Nyevszkij Proszpekt, érzelmileg sokkal inkább Közép-Európához (sőt néha Nyugat-Európához) kötődnek.
2. Dicső szocialista múlt vagy dicső kapitalista jelen? A kettő összeegyeztethetetlen és nem mellékesen e kérdés szorosan összekapcsolódik a harmadikkal. Miről is van szó? Mivel maga Kalinyingrád a szovjet hadseregnek köszönheti létezését, csak és kizárólag a Szovjetunió hatalma legitimálhatja státuszát (1945-ben ti. német városból szovjet és nem orosz (!) várost csináltak). Abban a pillanatban, ha eloldanák magukat a szovjet múlttól, abszurd helyzetbe kerülnének: a német múltba csöppennének vissza. Kihúznák a szőnyeget a saját lábuk alól, hiszen felmerülne a kérdés: ugyan mi jogon bitorolja Oroszország Königsberg városát? Oroszország ezek szerint egyértelmű jogutódja a Szovjetuniónak…? Ez a magyarázata annak, hogy Kalinyingrádban szinte teljes egészében megőrződött a szovjet ikonográfia. Ezért olyan feltűnően sok a kommunista emlékmű (pl. Lenin-szobor), ezért sétálhatunk még Leninszkij, Proletarszkaja és Szovjetszkaja Proszpekten, ezért van tele a történeti múzeum szovjet propagandaplakátokkal és ezért lobog néhány helyen még mindig a vörös sarlókalapácsos zászló. (Fura kontrasztot képez ám egy Lenin szobor egy Intimissimi plakáttal…) Ezt az ideológiai vákuumot, úgy tűnik, Oroszország a pravoszláv vallás erősítésével és legújabban egy újabb fajta russzifikálással kívánja kitölteni. A közelmúltban felépült, igencsak giccsesre sikeredett Szent Megváltó ortodox katedrális már e cél érdekében fogant.
3. És a harmadik, talán legfontosabb dilemma: Königsberg vagy Kalinyingrád? A legutóbbi időkig még a Königsberg szó kiejtése is szentségtörésnek számított Kalinyingrádban. A történelmi kiadványok tabuként kezelték az 1945 előtti időszakot és kivétel nélkül a második világháborúval kezdték a város történelmének tárgyalását. Mintha előtte semmi sem történt volna. Mára megváltozott a helyzet: Königsberg alapításának 750. évfordulója (2005) óta megpróbálják egyre inkább összekapcsolni a két történelmet és igyekeznek a folytonosságot hangsúlyozni. Nekem nagyon-nagyon erőltetettnek tűnt az egész és úgy tapasztaltam: a német múltról beszélni a legtöbb embernek még mindig annyira kellemetlen dolog, hogy inkább egyáltalán nem is teszik. A turistákkal persze közlik a száraz tényt, hogy ezt és ezt az épületet XY építtette, ekkor és ekkor, de semmi többet...

A városképről
Régi fényképek tanúsága szerint Königsberg – középkori macskaköves utcácskáival és pompás, élettől lüktető tereivel – a második világháborúig Európa legszebb városai közé tartozott. A fejedelmi székhely nyüzsgő kulturális központnak, valóságos építészeti gyöngyszemnek számított. A szovjetek aztán tettek róla, hogy mindez örökre eltűnjön a föld színéről... A háború után azonnal hozzáláttak a német hagyaték szisztematikus eltörléséhez, aminek célja egyértelműen a gyűlölt ellenség hajdani létezésének tagadása, nyomainak kiirtása volt. Ez az őrjöngés a gyönyörű középkori királyi kastélyrom felrobbantásánál (1968) csúcsosodott ki. Néhány évvel később aztán pontosan ugyanazon a helyen felhúzták a város talán legotrombább épületét, a Szovjetek Házát, ami végül sohasem készült el teljesen. Megroggyant alatta a talaj és instabillá vált a szerkezete – a sors fintora: az eltemetett porosz királyi palota a föld alól is bosszút állt a barbarizmusért…
Szóval a városképről… Egységes, azaz egységesen ronda. Mint egy gigantikus Uránváros. Széles utak, hatalmas terek és 4-6-10 emeletes házak, melyek többnyire sokkal-sokkal rosszabb állapotban vannak a magyarországiaknál. A belváros voltaképpen nem jelent mást, mint több embert és több üzletet egy helyen; az utcák, épületek szövete, a beépítés módja amúgy pontosan ugyanolyan, mint a város bármely másik pontján. Az egykori Königsbergből nem sok maradt. Ami maradt (elszórtan néhány vöröstéglás épület, hat várkapu, két körbástya, a szépen felújított katedrális és egy szánalmas próbálkozás az egykori Hanza-hangulat megidézésére), az sokszor nem több egy-egy kedves kis szegletnél, üde színfoltnál a komor szürkeségben.
Ennek ellenére Kalinyingrádban egy percig sem éreztem kényelmetlenül magam. A panelházak közt sétálva akarva-akaratlanul ’90-es évek elejének lakótelepi hangulata jött elő: gondozatlan park, összetöredezett betonjárda, kiszáradt szökőkút, rozsdás játszótér, hulló vakolat, sarki bódé mindenféle vacakkal és persze sok-sok kóborkutya. György Péter a Kalinyingrád-paradigma c. könyvében így ír erről az élményről: „Kalinyingrádban otthon voltam azonnal. Ez a felismerés kétségbe ejtett és elbűvölt, mindenesetre azzal szembesített, hogy milyen kíméletlenül erős a Raumgeist, az épített tér hatalma mindannyiunk felett.” Igaza van.
Amikor megpróbáltam elvonatkoztatni a történelmi tényektől, és igyekeztem nem minden utcasarkon a régi Königsberg nyomait kutatni (megjegyzem: nem volt könnyű), akkor egy idő után be kellett látnom, hogy Kalinyingrád a maga kategóriájában (lásd: csúf szoc. város) egy kifejezetten élhető helynek számít. Fiatalos, lendületes és élhető város – csak az a fránya szép német múltja ne lenne… Valószínűleg egy fillért sem áldoznék saját pénzből, hogy visszamenjek, de ha olyan lehetőség adódna, bármikor szívesen visszatérnék „K. városába”.


Fényképek

Tipikus utcakép
Óvoda - udvarán játéktank (hátul)




Dohna-torony - az egykori vár maradványa
Borostyánmúzeum

 

A hírhedt Szovjetek Háza
A felújított Katedrális (Kant sírjával)



Brandenburgi kapu (a hat épen maradt közül az egyik)
Ismerős...? :)
 



Egy tengeralattjáróban
...és a fedélzetén



 

Bunkermúzeum - a II. vh. alatt a német
vezetők főhadiszállása volt. Ma egy panel-
házak övezte tér alatt található
Bunkermúzeum - installáció

 
 
Élt, él és élni fog...
 
A Győzelem oszlopa (II. vh.), háttérben a vadiúj
ortodox katedrális


A történeti múzeum summázza a
német múltat és az orosz jelent.
No comment...
Kedvenc üzbég helyem - kétszer is itt vacsoráztam :)

 
 

2010. augusztus 31., kedd

0. és 1. nap - Utazás


Útvonal















Varsó - átszállás
1. A Lengyel Tudományos Akadémia épülete. Sztálin születésnapi ajándéka volt Varsónak és a moszkvai mintájára épült (több ilyent is felhúztak Szovjetunió-szerte, a varsói mellett talán a rigai a legismertebb).
2. Várakozás a varsói buszpályaudvaron.

1.
2.













Kalinyingrád - érkezés Oroszországba
3. Az első útjelző tábla
4. Tájkép a Kalinyingrádi-területről (az egykori Kelet-Poroszországból)
5. Rengeteg régi épületrom látható az utak mentén - a II. világháború előtti német otthonokról van szó.
6. Egy ritka kivétel: épségben maradt német épület valahol Gvarderszkoje (Mühlhausen) környékén
7. Egy Kalinyingrád-környéki orosz falu ma (1)
8. Egy Kalinyingrád-környéki orosz falu ma (2)

3.
4.

5.
6.
   7.
  8.