.

Bejegyzéseim gyarapodásával a főoldal sajnos előbb vagy utóbb átláthatatlanul hosszú lesz. A jobb oldali menüsor "Blogarchívum" linkjeit használva viszont lehetőség nyílik egyetlen, egy tetszőlegesen kiválasztott bejegyzés elolvasására is.

2010. október 1., péntek

Tallinn - óváros (3)



Céltalan bolyongás a macskaköves, kanyargós tallinni sikátorokban.



Nem tudom miért, de ezek a kedvenc képeim.


1. Középkori polgárházak - az alsó szinten lakott a család, az emeleteken pedig raktárak, műhelyek kaptak helyet.
2. Háttérben a Kiek in de Kök, a legtöbbet fényképezett zömök bástya.


Jobbra a "Három nővér" fantázianevet viselő épületegyüttes. Neve a összecseng a rigai "három fivérrel" és ugyanarról nevezetes: a legszebb, legautentikusabb középkori (15. szd.) házcsoport a városban.


1. Szent Olaf-templom. 159 méter magas tornyával a középkorban a világ legmagasabb épületének számított, ennek azonban komoly ára volt. Nem tudom, hogy a tallinniak  valaha is elgondolkoztak-e azon, hogy "a kevesebb néha több", de ha máskor nem is, a nyolc végzetes erejű villámcsapás és a háromszori porig égés után biztosan nekik is megfordult a fejükben e gondolat. Ennek ellenére a templom időről-időre eredeti magasságában újjáépült, bár 1820-ban - talán a balszerencsék sorozata miatt - csökkentették kb. 20 méterrel. A Szent Olaf-templom tornyából tárul elénk a legszebb panoráma; üröm az örömben, hogy ezáltal épp a tallinni horizont legjellemzőbb eleme hiányzik a fényképekről.
2. Egyszerűség és praktikusság - az északi (és/vagy protestáns?) mentalitás tökéletes lenyomata.






A felsőváros felé a Toompea-dombon.


1. Toompea vár. A vár 1229-ből, legmagasabb tornya (Hosszú Hermann torony) pedig 1371-ből származik. Itt található az észt parlament (Riikogu) nem különösebben látványos épülete is.
2. Dóm-templom. A legnagyobb evangélikus imaház Tallinnban. Nem messze innen található a Dán király kertje, az a nevezetes pont, ahol a legenda szerint II. Valdemar király megpillantotta az égen a dán lobogót.


Alekszander Nyevszkij ortodox-katedrális. Az 1800-as évek végén épült, jelenleg a leghatalmasabb görögkeleti templom a városban. Amikor Észtország 1918-ban független állam lett, az észt hatóságok fel akarták robbantani, mivel orosz provokációnak tartották, hogy épp az észt parlament tőszomszédságában áll az ősellenség imaháza. Végül a z akkori kormánynak nem volt elég pénze a bontáshoz, és szerencsésen átvészelte a 20. századot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése