.

Bejegyzéseim gyarapodásával a főoldal sajnos előbb vagy utóbb átláthatatlanul hosszú lesz. A jobb oldali menüsor "Blogarchívum" linkjeit használva viszont lehetőség nyílik egyetlen, egy tetszőlegesen kiválasztott bejegyzés elolvasására is.

2010. november 2., kedd

Trakai

Trakai történelmének fénykora az 1300-as évek végére esik. Gediminas nagyfejedelem fiai, Algirdas és Kestutis 1345-1377 között párban uralkodtak: előbbi Vilniusban székelt és a keleti területeket igazgatta, utóbbi Trakaiban rendezte be udvarát, és nyugat felé tekintett. Később a legendás Vytautas nagyfejedelem építtette azt a várat, melynek rekonstruált változata ma is megtekinthető. 
Vytautas volt az is, aki az akkor litván fennhatóság alatt álló Krím-félszigetről  tatárokat hívott trakai udvarába testőröknek. A karaimok (vagy karaiták) leszármazottai  -  szokásaikat, nyelvüket, vallásukat megtartva - a mai napig Trakaiban élnek, bár számuk az elmúlt évtizedekben sajnos drasztikusan lecsökkent: ma kb. 300-an lehetnek. Etnikai értelemben egy török eredetű népcsoportról van szó, nyelvük a karacsájhoz, balkárhoz hasonló, vallásuk pedig a judaizmus egy speciális formája. Elutasítják a Misna és a Talmud szavait, csupán a Tórát tekintik szent könyvüknek. Tradicionális ételük a kybynai, egy  vastag, ropogós tészta hússal és ízlés szerint más egyébbel megtöltve. A házaikon  hagyományosan három ablak van: egy az Istennek, egy a családnak, s tiszteletük jeléül egy Vytautasnak.
A másik apró népcsoportot a tatárok jelentik. Őseik az Arany Horda (középkori mongol állam a mai Ukrajna és Dél-Oroszország területén) kaganátusaiból vándoroltak Litvániába az 1300-as évek elején. Kiváló harcosok voltak, akik hosszú évszázadokig hűen szolgálták a litván államot. Bár az 1700-as években a legtöbbjük kivándorolt, elsősorban a Török Birodalomba, sokan a maradás mellett döntöttek. Napjainkban 2500 tatár él Litvániában. Döntő többségük már a litvánt vallja anyanyelvének, de tartja muzulmán hitét. Egy érdekesség: Charles Bronson színész egy Amerikában élő, de Litvániából származó tatár családban született, így ő tekinthető a világ legismertebb tatárjának.


Madártávlat
 

1. Trakai szigete(i) egy középkori festményen.
2. Csinos lakóházak Trakai főutcáján.



1. A karaimok háromablakos házai.
2. Karaim imaház, a "kanessa".

1. Egy karaim étteremben.
2. Specialitásuk a kybynai.


1. Tradicionális tatár viselet.
2. Karaim szobabelső.


1. A vár felé.
2. Két csónak: egy litván meg egy hitvány.

1. Trakai vára a litván esküvői fényképek rendszeres díszlete. Ottjártamkor legalább négy menyasszonyt számoltam össze.
2. A vár kívülről...

 


...és belülről. Az erődítmény a 20. századra gyakorlatilag teljesen leamortizálódott. Felújítása (értsd: újjáépítése) 1952-ben kezdődött és még ma is tart.




Mire indultam, még a nap is kisütött.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése