.

Bejegyzéseim gyarapodásával a főoldal sajnos előbb vagy utóbb átláthatatlanul hosszú lesz. A jobb oldali menüsor "Blogarchívum" linkjeit használva viszont lehetőség nyílik egyetlen, egy tetszőlegesen kiválasztott bejegyzés elolvasására is.

2010. szeptember 4., szombat

Kur-félsziget, Szvetlogorszk

Bejárt útvonalam a Kalinyingrádi Területen
A Kur-földnyelv


KUR-FÉLSZIGET (Kurföldi-túrzás, Kurónia-földnyelv)
Túlzás nélkül állíthatom, hogy a leggyönyörűbb természeti képződmény, amit életemben láttam!
A kialakulásáról röviden. A turzások sekély tengerpartokon képződnek: ott, ahol a partra kifutó hullámok elveszítik hordalékszállító mozgási energiájukat és a törmelékanyagot a fenéken felhalmozzák. Minden, a turzásra futó hullám újabb anyagszemcséket rak le, mielőtt a víz visszafolyna a tengerbe. Ez a hordalék idővel meghaladja a tenger szintjét. A puszta homokot a szél ezután dűnékbe rendezi, így a turzás tovább és tovább magasodik. 
A Kur-félsziget 98 km hosszú, 0,5-2 km széles földnyelv, amely Zelenogradsznál kezdődik és északon Klaipédánál ér véget. Jelenleg Litvánia és Oroszország osztozik rajta kb. fele-fele arányban; nyugaton a Balti-tenger, keleten a Kur-öböl mossa partjait. Felszínének több, mint 70%-át sűrű fenyvesek és kb. 25%-át homokdűnék alkotják. Jelenleg az orosz oldalon három, litván oldalon hét falu létezik. Azért fontos kihangsúlyozni a "jelenleg" szót, mert a futóhomok a múltban már több falut is maga alá temetett. Az elmúlt évszázadok folyamatos fakitermelése miatt azonban veszélybe került a turzás léte: drasztikus beavatkozásra (erdőtelepítésekre, védőhálókra stb.) volt szükség, hogy megkössék a "balti Szaharát". Nemzeti parknak nyilvánították, sőt 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségek listájára is! A pusztulást sikerült lelassítani, ám megakadályozni nem: évente kb. 1 métert araszol a homok a víz felé, így szépen lassan eltűnik majd a Balti-tengerben.
A Kur-félszigeten egy szervezett körút keretében jártam. Megnéztük a nemzeti park múzeumát, egy madárgyűrűző állomást, a híres "Táncoló erdőt" (fura törzsű fák) és sok helyen megálltunk fényképezni.


A Balti-tenger partján
Madárfogó háló




"Táncoló erdő"
Róka




Fenyvesek
Dűnék (1)




Dűnék (2) - itt látható, milyen vékony
a félsziget. Jobb oldalon a Kur-öböl,
bal oldalon a Balti-tenger vize csillog.
Dűnék (3)


Tengerpart
Tengerpart





SZVETLOGORSZK (Rauschen)
A Kalinyingrádi Terület legnagyobb tengerparti üdülővárosa. Állandó lakosainak száma kb. 10 000 fő, de nyáron ez a sokszorosára is duzzadhat. Strandja egy 50-60 méter magas meredek part tövében található, ahová liften és libegőn is le lehet jutni a belvárosból. Szvetlogorszk városát nemcsak a háború, hanem valami különös okból kifolyólag a szovjet vezetők is megkímélték, így nagyon sok 19. század végi- 20. század eleji német üdülővilla maradt épen - egészen bájos hangulatot kölcsönözve a településnek, ami híres továbbá melegfürdőházairól is. 
A partot, ahol Szvetlogorszk található, egyébként Borostyánpartnak is nevezik, mivel itt található a világ legnagyobb borostyánkészlete (állítólag a Kalinyingrádi Terület és Litvánia rendelkezik a Föld teljes borotyánvagyonának 95%-ával). A nagyobb viharok után reggelente a helyi lakosok hálóval a kezükben ellepik a partot borostyánt kutatva a víz által kimosott hordalékban. Fáradozásaik nem hiábavalóak: országszerte úton-útfélen borostyánárusok kínálják portékáikat. Nem mellékesen pedig egy közeli faluban, Jantranijban működik a világ egyetlen borostáynkőbányája... Érkezésemkor sajnos elég nagy vihar és eső fogadott, így sajnos nem igazán volt lehetőségem bebarangolni Szvetlogorszkot.

Panoráma
Part

Vihar előtt
Vihar urán

Sirályok
Tilos!



Régi német villa
Egy fürdőház (spa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése